Translate this to your gibbrish!

söndag 10 mars 2013

Fler gluten-/mjölkfria recept

Har finally lite tid och ork att ge er ett nytt inlägg :P
Tänkte några fler recept passar bra, eftersom vi har haft den stora kakparaden framme idag igen. Tove fyller nämligen hela 19 idag! GRATTIS DIN GAMLING!! ;)

I alla mina recept har jag använt Lailas glutenfria mjöl, den lila kartongen :)

Dödsgoda daim/kanelgrottor
30 st     200 C     10-15 min

250 g glutenfritt mjöl
100 g socker
2 tsk vaniljsocker
200 g mjölkfritt smör
2 nypor salt
kanel
I påse daimkulor

Blanda allt det torra, tillsätt sedan smöret.
Rulla till bollar och lägg i små formar.
Tryck ner ett par Daimkulor i varje, och strö kanel på.
Baka sedan på 200 grader i ca 15 min.
Detta är knepet, om kakorna fortfarande är vita så ska de bakas längre. De ska vara lite gyllene, och hårda såklart. Det är då de kommer vara spröda och så goda som vanliga kakor. Det kan annars bli så med glutenfritt mjöl, att kakorna har varit inne i den tiden de ska vara inne för ett vanligt recept. Men de ser inte klara ut. Man ska våga baka dem längre så blir de inte sådär mjuka och konstiga! :D


Marsmallow cookies
20-30 st små     190 C    ca 15 min

150 g mjölkfritt smör
150 g socker
1 ägg
6 g vaniljsocker
240 g glutenfritt mjöl
3,5 g salt
2,5 g bikarbonat
20 g kakao
40 g smält choklad (Lindt bakchoklad 70% är mjölkfri)
Minimarsmallows

Blanda ihop allt till en deg, utom marsmallowsen.
Rulla till bollar och sätt fast några marsmallows på varje.
Baka i 190 C i ca 15-20 min.
Dessa kommer att vara lite mjuka och lätta att falla isär, men såå goda! ;)


Welsh cakes
40 st

450 g glutenfritt mjöl
170 g socker
120 g korinter
2 nypor salt
170 g mjölkfritt smör
2 uppvispade ägg
kanel
EV. 4 msk vatten

Blanda det torra+korinterna.
Tillsätt smör, ägg (och vatten om degen är torr).
Kavla ut till ca 5-10 mm tjock.
Tryck ut kakor som är ca 8 cm i diameter.
Stek dem sedan i lätt smörad pannkakslagg men stekpanna går också bra, på medelvärme.
De ska vara gyllene på båda sidor.
Dessa är godast dagen efter, och de har förvarats i kyl så att de är svala när man äter dem!


Leilas chocolate crackles
ca 20-30 st små     175 C    15 min

100 g choklad (Lindt 70% bakchoklad)
2 dl glutenfritt mjöl
3 msk kakao
1tsk bakpulver
1 nypa salt
60 g mjölkfritt smör
1,5 dl farinsocker (det kladdiga)
1 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk nystött kardemumma
0.25 dl "mjölkfri" mjölk

socker
florsocker

Smält chokladen och låt den svalna lite.
Vispa under tiden smör och farinsockret. Vispa ner ägget.
Tillsätt vaniljsocker, kardemumma, och chokladen.
Rör ihop det torra och tillsätt det tillsammans med mjölken.
Degen är lite kladdig men det ska den vara.
Rulla bollar som du först rullar i strösockret och sedan i florsockret.
Baka i 175 C ca 15 min, de ska krackelera.
Samma här, baka liiite extra så att de blir knapriga och inte mjuka ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar